Trots op onze medewerkers!

Zonder publiek is er geen feestje, maar zonder deze helden al helemaal niet! Ieder jaar worden we tijdens onze festivals geholpen door duizenden harde werkers die de festivals opbouwen, achter de bar staan, jouw ticket scannen, de sfeer beheren, de mensen in een rolstoel over het terrein duwen en de hele kroam na afloop weer opruimen. En dat is nog laaaaang niet alles wat ze doen.  

Maar welke gezichten gaan er eigenlijk schuil achter die onmisbare en nobele functies? Wij vroegen een paar van die hardwerkende knasterds wat het werk op de Zwarte Cross en Mañana Mañana nou zo mooi maakt. We kregen een paar pareltjes van verhalen en die delen we graag met jou. 

Lijkt het werken op Mañana Mañana en de Zwarte Cross jou wel wat? Check alle beschikbare festivalfuncties dan op deze pagina over het werken op onze festivals.

Afbeelding
Afbeelding

Corsogroep Veur Mekare?!

Op- en afbouw festivalterrein en barmedewerkers Mañana Mañana en Zwarte Cross

Samen met je vereniging werken aan de leukste festivals van Nederland? Dat kan, want als je met je vereniging werkt voor de Feestfabriek, dan ontvang je ook nog eens een mooie bijdrage voor de clubkas. Veel verenigingen en groepen gingen jullie al voor en zij vertellen je hoe mooi het voor hen is om op Mañana Mañana en de Zwarte Cross te werken, waaronder de corsogroep Veur Mekare?!.

Corsogroep Veur Mekare?! is een vriendengroep met van alles wat: het grootste deel komt uit Lichtenvoorde, maar een aantal van hen komen ook uit omliggende dorpen en de leeftijd varieert van jong tot oud en van jeugd tot pensionado’s. Deze groep is al sinds 2011 actief op Mañana Mañana en de Zwarte Cross. ”Een zittend gat, bedenkt zich wat. Toen we in 2011 met de corsogroep begonnen, begonnen we met € 0,- op de balans. Geen bouwlocatie, geen onderstel, laat staan gereedschap om überhaupt een corsowagen te bouwen. Dus alle hens aan dek om geld te verdienen voor de vereniging. Zo zijn we dan ook in contact gekomen met de Feestfabriek. Door de jaren heen hebben we op het Startschotgala, Mañana Mañana en de Zwarte Cross gewerkt, maar ook op collega-evenementen hebben we onze diensten aangeboden.”

Corsogroep Veur Mekare?! heeft de Jim Beam 1.0 bar gebouwd. Jaarlijks bouwen zij deze bar weer op en af bij Mañana Mañana en de Zwarte Cross. “Daarnaast doen we nog veel meer, zoals: het decoreren, plaatsen van doeken in de Kroegenstraat en het realiseren van kokers rondom de tentpalen. Tijdens de showdagen werken we achter de bar. Dan zijn we met een groep van 80 à 100 personen.” Voor komend jaar staan ze alweer in de startblokken. ”We hebben er weer zin in en naast dat we het heel leuk vinden om creatief bezig te zijn, is het voor een corsogroep noodzakelijk om actief te zijn op de festivals. Zonder inkomsten geen bloemencorso.”

Afbeelding
Afbeelding

Vereniging Harmonie Martinus

Barmedewerkers Mañana Mañana en Zwarte Cross

“Op vrijdag 18 maart 2022 , tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Harmonie Martinus, werd druk gebrainstormd over nieuwe (leuke!) manieren om wat extra geld op te halen voor de vereniging. Tijdens deze lenteavond in Oud-Zevenaar kwam één lid met het geniale idee om aan het werk te gaan op de festivals van de Feestfabriek. Perfect, want veel van de leden zijn toch al vaak te vinden op de Zwarte Cross. En achter de bar staan, dat kunnen wij ook wel!

Zo kwam het dat een aantal van onze leden op 10 en 11 juni vertrok naar Laren om hier samen achter de bar te werken tijdens festival Mañana Mañana. Een aantal fanatiekelingen kwamen diezelfde vrijdagavond na een dag hard werken zelfs nog op de repetitie (met hun werkkleding van Mañana Mañana nog aan). Wat een toppers. De wens om volgend jaar weer mee te helpen werd direct uitgesproken. Met een nog grotere groep dan in juni vertrokken de leden van Harmonie Martinus op 20, 21, 22 en 23 juli richting de Zwarte Cross. Hier waren wij weer vooral achter de bar te vinden. Het is enorm leuk om als vereniging te werken op een festival van de Feestfabriek. Je haalt geld op voor de vereniging, mag daarna gratis naar het festival, krijgt een kijkje achter de schermen, leert nieuwe mensen kennen en vooral: je doet het gezellig sámen. Genoeg reden dus om na dit eerste jaar aankomend jaar weer actief te zijn!”

Afbeelding
Afbeelding

Wendy

Barhoofd en veldmedewerker Mañana Mañana en Zwarte Cross

Wendy was op zoek naar een uitdaging en vond deze bij de Feestfabriek. Sinds 2019 is ze actief op Mañana Mañana en de Zwarte Cross. “Ik ben begonnen als barhoofd op Mañana Mañana. Niet alleen het bier kwam uit de lucht vallen, maar ook bakken met water. Maar het was een tof eerste weekend. Als je met z’n allen maar veel schik hebt kom je al een heel eind! Later dat jaar was ik op de Zwarte Cross barhoofd in de Discotent. In 2022 was ik wederom barhoofd. Dit keer op het Startschotgala.”

Tijdens de Zwarte Cross in 2022 kreeg Wendy een nieuwe functie als veldmedewerker. “Nou daar gingen we op pad met een groot draaiboek. Daar stond ik dan, iedereen de juiste weg op te wijzen en te zorgen dat elke shift op tijd kon starten. Daarna checkte ik of alle clubs op de juiste plek stonden en dat ze konden draaien. Het is heel afwisselend werk. Van EHBO oproepen tot een spoedklus omdat toiletten overstromen. De stressfactor is hoog, maar het geeft ook een fijn gevoel dat eigenlijk elk probleem opgelost kan worden. Het is een aanrader om op Mañana Mañana en de Zwarte Cross te gaan werken. Betaald goede muziek luisteren, de gaafste stunts zien, leuke werksfeer, iedereen is in voor een dolletje en na werktijd altijd gezellig een drankje doen in de crewbar met je team!”

Afbeelding
Afbeelding

Vera

Sfeerbeheer, campinginzetploeg en barmedewerker op Mañana Mañana en Zwarte Cross

Vera volgt de studie studie Leisure & Events Management. ”Festivals als deze leken mij de uitgelezen kans om meer ervaring op te doen in de festivalwereld. Ik heb bardiensten gedraaid en ik heb geholpen bij de campinginzetploeg samen met vriendinnen. En omdat tijdens het Startschotgala van afgelopen jaar de functie sfeerbeheerder goed beviel, heb ik ook de functie sfeerbeheer uitgevoerd. Je begint je dag backstage waar je een leuk Mañana Mañana-shirtje ontvangt. Dan loop je door naar de locatie waarvoor je bent ingepland. Bij de campinginzetploeg heb ik, samen met een team, alle bezoekers een mooi plekje op de camping kunnen geven. Je begeleidt de caravans en campers naar de juiste plek. Daarbij kijk je ook hoe je de campingplekken zo efficiënt mogelijk kunt indelen. Als sfeerbeheerder begon ik bij de tasjescontrole bij de ingang. Zo maakte ik met alle bezoekers een praatje. Iedereen was vrolijk, want het was het begin van een fantastisch festivalweekend. Dit maakt het werken direct een stuk leuker. Daarna ben ik als sfeerbeheerder vooraan bij een podium gezet, waarbij ik een oogje in het zeil hield en keek of er niet ergens iets gebeurde wat niet mocht. Ondertussen kon ik genieten van de bands. Ook heb ik achter de bar gestaan tijdens Mañana Mañana.”

Mañana Mañana was volgens Vera een hele plezierige omgeving om in te werken. “Het festival is knus, gezellig en bijzonder op zijn eigen manier. Het werken op dit festival is een unieke ervaring waarvan je elk jaar meer wilt proeven. Met de functie sfeerbeheer kun je van alles zien. Eén van mijn mooiste momenten was dat ik als sfeerbeheerder mocht werken op een plek waar op dat moment mijn lievelingsartiest speelde. Ik vond het mega gaaf om tijdens het werk te kunnen genieten van mijn lievelingsmuziek. Daarbij mocht ik ondertussen ook alle genietende bezoekers in de gaten houden.”

Afbeelding
Afbeelding

Olga

Barhoofd Zwarte Cross en Mañana Mañana 

“Sinds de Zwarte Cross in Lichtenvoorde plaatsvindt, ben ik erbij. Begonnen als barmedewerker en inmiddels als barhoofd op zowel de Zwarte Cross als Mañana Mañana. Ik begin mijn dag als barhoofd altijd eerst met koffie, niet geheel onbelangrijk. Daarna begin ik met het voorbereiden van de bar: tellen wat er in de koelcel en droogcontainer staat, alles invoeren en doorgeven aan de centrale post horeca. In die tijd komen alle barmedewerkers ook de bar binnendruppelen en zetten we alles klaar. Zodra het festivalterrein open gaat zijn we dus op en top voorbereid op wat er die dag komen gaat.  

Voor mij is het belangrijk dat iedereen plezier heeft in het werk achter de bar. Je bar draait namelijk pas écht goed als het barpersoneel er ook met een big smile staat. En als ‘mijn bar’ dan als een trein loopt die dag, dan ben ik echt trotsIk hoop dit dan ook nog jaren te mogen blijven doen. Tussendoor heb ik één jaar niet gewerkt, maar ben ik zelf Zwarte Cross gaan vieren. Dat was echt een saai jaar. Laat mij maar werken bij Mañana Mañana of de Zwarte Cross! Je maakt het hele feestje mee en tegelijk maak je ook nog eens heel veel mensen blij. Wat wil je nog meer?

Afbeelding
Afbeelding

Sophie & Danny

Barmedewerkers ‘Team Vieze’ 

“Wij, Sophie en Danny, bemensen de speciaalbierenbar op Mañana Mañana en de campingbar op de Zwarte Cross. Op de Zwarte Cross horen wij bij de vroege vogels. Om 6.30 uur staan we fris en fruitig in de campingbar om de bar schoon te maken en bij te vullen omdat de eerste dorstige campinggangers alweer voor onze neus staan. Dan proberen we met man en macht tot 10.00 uur van de tap af te blijven, want dan mogen we eindelijk open. En open is ook letterlijk open. Tot het einde van onze shift, om 18.00 uur, gaat die tap niet meer dicht. Tussendoor draaien we altijd muziek in de bar voor wat extra arbeidsvitaminen: Normaal, Limp Bizkit en Linda, Roos en Jessica houden het feestje wel gaande.  

Het leukste aan het werken op de festivals vinden we dat je echt onderdeel wordt van de Feestfabriek-familie. Je ziet elkaar in de ochtend, maakt een praatje en een grapje, tussendoor wordt er hard gewerkt, maar er is altijd tijd voor gezelligheid en na je dienst kom je elkaar weer tegen en drink je een biertje met elkaar. Hoogtepunt was dat we afgelopen jaar na onze bardienst een staande ovatie kregen van een groep vaste bargasten en we uitgenodigd werden bij hen aan de ‘stamtafel’. Een van hen, een beer van een kerel, gooide Sophie over zijn schouders en zette haar bij hen aan tafel neer. We zijn echt trots om onderdeel te zijn van zulke mooie festivals. Veel bezoekers kijken er elk jaar naar uit en voor sommigen is het zelfs vakantie. Wij vinden het prachtig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.” 

Afbeelding
Afbeelding

Wendelien & Keven

Verkoop merchandise

“Ik, Keven, was al jaren trouwe bezoeker van de Zwarte Cross. Ik miste geen editie. En toen kreeg ik verkering met Wendelien. Leg je liefde voor de Zwarte Cross maar eens uit aan iemand die er nog nooit geweest is. Dat kan niet! Je moet het zelf ervaren. En na één editie had ook zij het gevoel te pakken. Het jaar erop greep ik naast kaarten. Ik had me er bij neergelegd dat ik een jaartje moest overslaan, maar Wendelien niet! Dus zijn we samen gaan werken op de Zwarte Cross! 

Samen werden we ingedeeld bij de merchandise, naast de Megatent. Het is er hard werken, maar dat is aan ons wel besteed. Na een aantal jaar werd Wendelien gevraagd om shophoofd te worden. Dat bleek een schot in de roos. De afgelopen vier jaar runt ze één van de drukste shops van het festival, met heel veel plezier. Het leukste van het werken op de Zwarte Cross is dat je alles meekrijgt vanuit een hele andere hoek. Je hebt de meest uiteenlopende gesprekken met bezoekers en ook de versierpogingen richting Wendelien zijn om te gieren.  

Werken op de Zwarte Cross kunnen we aan iedereen aanraden. Je verdient een leuk centje, je wordt geweldig behandeld en het is onwijs gezellig. Het maakt ons ook megatrots om duizenden mensen, door het hele land, te zien lopen in een Zwarte Cross-shirt dat ze waarschijnlijk bij ons hebben gekocht!”

Afbeelding
Afbeelding

Sven

Taxichauffeur voor verkeersregelaars 

“Inmiddels werk ik al vijf Zwarte Cross-edities als taxichauffeur voor alle verkeersregelaars. Ik rijd ze naar alle posten toe, haal ze weer op en voorzie ze van eten en drinken. Meestal in de avonden en nachten. Het mooiste aan dit werk is dat je continu gezellige mensen om je heen hebt. Wanneer ik eten en drinken kom langsbrengen, maak ik altijd even een praatje met de verkeersregelaars. Zo leer je elk jaar een hoop nieuwe mensen kennen.  

Vaak begin ik om 17.00 uur met het wisselen van de wacht op verschillende posten. Vervolgens breng ik bij iedereen eten en drinken langs en wanneer het rustiger wordt, starten we met het afschalen van de posten en breng ik de mensen terug naar de crewcamping of parkeerplaats. Werken op de Zwarte Cross is donders gezellig, iedereen respecteert elkaar, alles is goed geregeld en je leert ook nog eens wat. Ik doe mijn werk ieder jaar met heel veel goede zin!”

Afbeelding
Afbeelding

Robert

Horeca voor de artiestenbegeleiding 

“Op de Zwarte Cross zorg ik er samen met Kris en Bas voor dat alle artiesten voldoende te drinken en te snoepen krijgen. Artiesten hebben vaak speciale wensen voor hun optredens en wij zorgen dat deze ‘specials’ op tijd in de kleedkamers staan. ’s Ochtends maken we een ronde langs alle podia en zorgen we ervoor dat de koelkasten weer gevuld zijn. Gedurende de dag houden we dit bij en staan we klaar voor overige zaken als het vervoeren van instrumenten tot het brengen van een rol wc papier. 

Het leukste om te werken op de Zwarte Cross is de veelzijdigheid, leuke acts, diverse podia, origineel en leuk publiek en toffe collega’s. Het sfeertje front- en backstage is geweldig en voelt dan ook elk jaar weer als thuiskomen. De Zwarte Cross is in mijn ogen echt het leukste festival van Nederland, dus wie wil hier nou geen onderdeel van uitmaken? Het festival voelt gewoon als thuiskomen en samen met een grote groep mensen zet je iets moois neer, wat echt genieten is.  

Ondanks dat deze artiest al aanwezig is geweest bij meerdere edities, zou ik hem graag nog een keer zien: Don Diablo. De eerste keer dat hij er was zette hij de tent echt op z’n kop, dat was geweldig! Afgelopen jaar heb ik zijn optreden helaas gemist, dus hij mag wat mij betreft wel nog een keer komen.”

Afbeelding
Afbeelding

Marieke en Eline

Nozem promoteam 

“Al enkele jaren zijn wij onderdeel van het Nozem promoteam op de Zwarte Cross, waarbij we bezoekers van het festival voorzien van een lekkere Nozem. Wij hebben de mazzel dat we niet vroeg op hoeven. Begin van de middag start namelijk onze dienst. Dan melden we ons bij de Nozem bar op het terrein en krijgen we een doos Nozem mee zodat we dit kunnen uitdelen op het festivalterrein. Bezoekers kunnen bij ons een lekkere Nozem kopen en in onze Nozem outfit zijn we natuurlijk niet te missen.  

De sfeer is altijd super! Of de zon nou schijnt of dat het stormt, de bezoekers zijn altijd aardig en hebben goede zin. Daarnaast hebben wij met deze baan veel vrijheid, waardoor we op het hele terrein komen en dus veel meekrijgen van het festival. Zodra we klaar zijn met werken kunnen we genieten van de optredens en een biertje op het terrein drinken of in de crewbar. De crewcamping is overigens ook altijd goed en super gezellig. Ook zie je elk jaar weer dezelfde mensen die ook weer komen werken en dat voelt toch wel als een soort kleine reünie. De sfeer op de Zwarte Cross is super en alles is goed geregeld. Wanneer je dienst erop zit krijg je een muntje zodat je lekker een biertje kan gaan drinken. Werken op de Zwarte Cross voelt als een mini-vakantie: we kijken er dagen naar uit, pakken onze spullen en settelen ons op de crewcamping. De wereld waar je in leeft is de Zwarte Cross en alles daaromheen is even ‘uit’. 

Wij vonden de optredens van Jovink op de zondagavond altijd fantastisch! Niet alleen wij, maar ook onze broer en vader werken bij de Zwarte Cross, dus we stonden met (bijna) de hele familie bij het podium mee te zingen. Terwijl ik op de schouders van mijn broer zit met een biertje in mijn hand, zie ik aan de ene kant het hoofdpodium en aan de andere kant een feestende mensenmassa. Goede muziek erbij en dan heb je een op en top Zwarte Cross.”

Afbeelding
Afbeelding

Melissa

Portofoon-uitgifte Backstage Oost ZC en barmedewerker MM 

“Tijdens Mañana Mañana heb ik achter de bar gestaan en tijdens de Zwarte Cross heb ik twee weken bij de portofoonuitgifte bij Backstage Oost (de backstage-ingang voor onder andere medewerkers en leveranciers) gewerkt. Je bent bij beide werkzaamheden in principe het gezicht van het festival, alleen dan op een andere manier en andere plek. Je werkt bijna als een hostess, maar dan wel eentje die ervoor zorgt dat iedereen aan het werk kan of zijn biertje snel en goed krijgt.  

Het werken op festivals is altijd enorm divers en geen dag is dan ook hetzelfde. Bij de Zwarte Cross was ik dus twee weken van de partij en de gezelligheid is er dan ook zeker te vinden. In de piekuren moet je natuurlijk wel echt knallen en de rest van de tijd is het ook enorm gezellig. Het is gewoon echt de hele dag genieten. Ik heb vriendinnen gemaakt voor het leven op de Zwarte Cross. Het voelt als een vakantie, waarbij hard gewerkt wordt, waar je kunt festivallen en ontspannen tegelijk. Tussen alle drukke festivals door beschouw ik werken op deze festivals als een vakantie: hard werken met een ontspannen gevoel.  

Bovenaan mijn lijstje van muziekacts die ik nog wel eens wil zien op de Zwarte Cross staan toch wel Our Last Night, Derek Shots en Dansado en de Feestneger.”

Afbeelding
Afbeelding

Gerdy

Merchandise, muntenkassa en PZ Productiekantoor ZC 

“Het eerste jaar dat ik bij de Zwarte Cross werkte heb ik bij de merchandise en de muntenkassa gestaan. Bij de merchandise stond ik overdag bij het hoofdpodium waardoor je ook veel van de muziek hoort. Je helpt de mensen die kleding of accessoires willen kopen. Veel mensen zullen vragen of het wel staat en of het niet te groot of te klein is. Vooral als ze wat aangeschoten zijn maken mensen zich zorgen of ze er wel mooi genoeg uitzien.  

Naast de merchandise heb ik dat weekend ook in de avond bij de muntenkassa gestaan. Het is bizar om te zien hoeveel munten er daar op een avond gehaald worden. Iedereen die munten haalt is vrolijk en probeert een praatje te maken, al werkt dat niet echt door dat raampje. Ook hier maak je een hoop hilarische momenten mee op een avond.  

Afgelopen jaar werkte ik bij het productiekantoor van Personeelszaken op de Zwarte Cross. De dagen die wij hier maken zijn, vooral op de donderdag en vrijdag, best hectisch. Alle mensen die komen werken op het festival en alle verenigingen moeten namelijk bij ons langs om zich aan te melden en hun werkshirt op te halen. Vervolgens noteren wij het een en ander, wijzen we de weg en geven aan het einde van de shifts eventuele accreditaties uit. Daarnaast vullen we afmeldingen in de planning op en proberen wij nieuwe medewerkers te scoren.  

Het leukste aan het werken op de Zwarte Cross is dat je eigenlijk helemaal niet het idee hebt dat je aan het werk bent. De shifts die wij maken zijn best lang, maar door alle gezellige mensen die steeds langskomen heb je dit totaal niet door. Het is dan ook één groot feest bij ons. Alle mensen zijn zo gezellig en enthousiast en dat maakt het leuk om te werken. De meeste mensen komen na hun shift terug met leuke verhalen die ze maar al te graag met ons delen. Dat is echt hilarisch! Het hele weekend staat in het teken van gezelligheid, humor, hard werken en het welverdiende biertje als je shift erop zit. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet moet je weer een jaar wachten op het leukste weekend van het jaar.  

Naast het werken zie je natuurlijk ook nog wat van het festival en maak je mee hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ook moeten we soms enkele keren per dag extra was draaien met werkshirts. Dan moet je met de gator over het festivalterrein, tussen alle bezoekers door. Je begrijpt wel dat dit grappige momenten oplevert!”

Afbeelding
Afbeelding

Rutger

Bar- en terreinhoofd

Ik ben al tien jaar werkzaam als Barhoofd op de Zwarte Cross, al drie jaar op Mañana Mañana en sinds vorig jaar ben ik ook Terreinhoofd van de campingbars op de Zwarte Cross. Als terreinhoofd check je tijdens de opening of alle bars bemand zijn, ben je aanspreekpunt voor barhoofden en los je problemen op.

Als ik aankom op het terrein maak ik altijd eerst een rondje om te kijken hoe het terrein er dit jaar uitziet en of er nog wijzigingen zijn. Met een crew-shirt aan krijg je tijdens het festival veel verschillende vragen van bezoekers, vooral achter de bar. Om bezoekers snel de weg te kunnen wijzen is het handig dat iedereen achter de bar weet waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde muntenkassa of EHBO-post zit. Als barhoofd check ik altijd of de bar ‘draaiklaar’ is. Dus hoe ziet de drankcontainer eruit, wat is er nog aanwezig, werkt alles, kunnen we schoonmaken als dat nodig is, etc. Een opgeruimde en schone bar is niet alleen hygiënischer en mooier, maar ook veiliger voor het personeel. Verder vind ik het heel belangrijk dat de medewerkers het naar hun zin hebben. Vrolijk personeel betekent vrolijk publiek. Gelukkig werkt dat met verenigingen altijd heel goed!

De sfeer tijdens het werken op de festivals is heel relaxed en de interactie met iedereen is heel gezellig. De details en cijfers achter de komma maken door de grootte van het festival veel verschil, maar er wordt niet eindeloos gehamerd. Belangrijker is dat alles veilig en gezellig verloopt.
Op festivals werken vind ik altijd leuk, je maakt wat mee van de sfeer en als je geluk hebt sta je bij een podium en krijg je ook nog wat van de muziek mee. Alleen werken bij de Feestfabriek is extra leuk! De sfeer op Mañana Mañana en op de Zwarte Cross is superfijn en je hebt echt het gevoel dat je bij de Feestfabriek-familie hoort.

Om te werken op één van de grootste festivals van Nederland voelt fantastisch! Je geeft de bezoekers een weekend vol muziek, gezelligheid, vriendschap en bier. Dat krijgen we toch maar mooi voor elkaar samen! Mañana Mañana is heel relaxed en op de Zwarte Cross is iedereen ontzettend vriendschappelijk. Als je iemand aanstoot en er valt een biertje, dan bestel je gewoon een nieuwe voor elkaar. Wat mij betreft mag de Zwarte Cross wel een goeie portie rock programmeren, al mis je als je werkt meer dan je ziet!

Afbeelding
Afbeelding

Wilco

Horecarunner en TD

Zowel op de Zwarte Cross als bij Mañana Mañana help ik met de opbouw van het festival. Op de Zwarte Cross help ik ook als horecarunner in de nacht en dit doe ik dan samen met mijn zoon en twee dochters. Hierbij kun je denken aan het bevoorraden van de bars op het terrein. We starten
dan altijd om 20.00 uur en eindigen de volgende dag om 8.00 uur in de ochtend. Dit lijkt lang, maar er is genoeg te doen waardoor de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet is het voor ons ook tijd voor bier en zelfs in de ochtend smaakt deze prima.

Het leukste vind ik wel dat er altijd een goede sfeer hangt bij ons clubje in de nacht en de meeste mensen komen dan ook elk jaar weer terug. Leuke herinneringen zijn er dan ook zoveel: een paar jaar geleden moest ik halsoverkop met een vrachtwagen naar een vestiging van de Klok in Helmond om een trailer vol water op te halen. Daarbij moest ik er ook voor zorgen dat ik voor 10.00 uur weer terug was, zodat de dagploeg het uit kon rijden. Het is gelukt! De na-zitsessies in de crewbar zijn ook altijd mooi. Hier evalueren we dan de nacht en dat gaat nou eenmaal beter onder het genot van een biertje en een hoop gezang, wat The Voice-waardig is.

Wil je een gezellig festival een keer van de andere kant zien, dan zou je hier moeten komen werken. Alleen al vanwege de fijne sfeer. Hoe ik me voel tijdens het festival: prima! Hoe voel ik me na het festival? Moe, brak, lodderig, slap, suf en loom. Kortom weer erg veel gelachen!

Afbeelding
Afbeelding

Nancy

Hoofd van de grootste munten-uitgifte op het terrein

Ik ben 6 jaar geleden begonnen als medewerker bij de muntenverkoop. Ik was erg enthousiast en het was voor mij überhaupt de eerste keer Zwarte Cross, dus ik had er heel veel zin in! Nu een paar jaar later ben ik hoofd van de grootste munten-uitgifte op het terrein en heb ik het echt super naar mijn zin op dit festival.

Mijn dag op de Zwarte Cross begint met het wakker worden op de crewcamping. Vervolgens loop ik een paar kilometer vol verbazing over het backstageterrein, dat elk jaar groter wordt. De paar kilometers lopen moet wel, want de muntenkassa waar ik werk bevindt zich bij de hoofdingang, wat aan de andere kant van dit gigantische festivalterrein is. Hier eindelijk aangekomen zijn we laaiend enthousiast en hebben we zin om weer een dag te knallen en met het hardwerkende personeel. Er zitten zo’n 20 medewerkers in deze kassa die ik ondersteun in hun werk. Eerst beginnen we met het gereed maken van de werkplek, dan check ik alles en vul ik aan waar nodig. Ik probeer de sfeer te bewaken bij de gasten en zowel met het personeel als de bezoekers maken we er een feestje van. Na een lange dag werken en vooral heel veel gezelligheid zit onze dienst erop en kan ik zelf nog even genieten van het festival en mijzelf mentaal voorbereiden op de volgende werkdag, door middel van
een paar overheerlijke pilsjes.

Het leukste aan het werken bij de Zwarte Cross vind ik dat je van alles meemaakt; zowel op het terrein, backstage, op de camping als in de crewbar. Vooral de gemoedelijke sfeer van gasten en personeel is supergezellig en lekker gek, want iedereen heeft zin in een feestje. Ook de gekkigheid van het festival zelf vind ik geweldig! De zondag, de afterparty bij de schuimparty is elk jaar weer één grote gekke speeltuin waar we met onze vriendengroep (bestaande uit collega’s) het geweldige jaar weer goed afsluiten.

Je zou bij de Zwarte Cross aan de slag moeten gaan, omdat dit het leukste festival is waar je ooit gewerkt hebt! Het is zo groot, zo gek en zo gezellig. Een feest om nooit te vergeten en waar je vrienden voor het leven maakt die je elk jaar weer terug ziet. Ik ben altijd laaiend enthousiast, de hele dag door! De acts die ik nog wel eens zou willen zien zijn Kraantje Pappie, Snollebollekes, Brain Power en de Jeugd van Tegenwoordig.

Afbeelding